ZDROWE ODŻYWIANIE I ROZSĄDNE KUPOWANIE

Zdrowe Odżywianie i Jego Sekrety

Dania Chińskie

makaron chinski z wolowina01Witam ponownie . Dzisiaj poruszę nowy temat "chińszczyzna" .

- Czym jest tak zwana " chińska witaminka " ?

-Na czym oparta jest kuchnia chińska ?

-Jaki skład mają znane nam zupki chińskie , kostki i przyprawy do dań chińskich ?

-Czy to prawda , że w kuchni chińskiej jada się psy, robaki i zgniłe jajka?

 

Pytania są bardzo proste . Nie znam osoby , która chociaż raz nie była w tzw. Budce chińskiej i pytając się jakie są w daniu przyprawy odpowiedziano : " Chińska witaminka " . Chińska witaminka to najczęściej używany wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy lub guanylan disodowy . Tych substancji używa się prawie w każdej przyprawie , kostkach rosołowych , zupkach w proszku , chipsach , a nawet w jogurtach. Nie sa one dobre , gdyż alergizują i w dużych ilościach wywołują choroby .

Gdybym kogoś zapytał " na czym jest oparta kuchnia chińska ? " to zapewne odpowiedziałby : 

-Na ryżu , sosie , mięsie i przyprawach . Jest to mit gdyż kuchnia chińska to najbardziej różnorodna z kuchni swiata.

Skład zupek chińskich jest zazwyczaj długi ciągnie się przez parę linijek , a końca nie widać . Oto  skład jednej z zupek chińskich napotkanej w sklepie : Makaron instant ( 59%), maltodekstryna, glutaminian monosodowy, guanylan disodowy,inozynian disodowy,aromat pomidorowy ( 3,15%), sól , hydrolizat białkowy sojowy, liofilizowany: pomidor, cebula, pietruszka , koncentrat pomidorowy w proszku , utwardzony tłuszcz roślinny , benzoesan sodu ,barwnik E122 i E125 .Czy to jeszcze zupka czy tablica mendelejewa ?

W kuchni chińskiej jada się psie mięso i to jest prawda , ale nie jada się robaków i zgniłych jaj ,gdyż można się otruć.

trwa inicjalizacja, prosze czekac...
biuro podrozySonda na stronę
Tomato